Hospoda a pivovar

První písemná zmínka o hospodě pochází z roku 1724 z doby, kdy se v naší oblasti začaly psát kroniky. Od té doby je hospoda neustále v provozu, což není zcela běžné. A z úcty k této letité tradici máme v současnosti i vlastní pivovar s ležáckými tanky pojmenovány po majitelích hospody od zdokumentovaných počátků. Rodina majitele Josefa Chorého spravuje hospodu od roku 1886 a současný majitel Artur Komárek mladší je tedy v pokolení čtvrtý v pořadí.

Prvním rodinným provozovatelem byl tedy Josef Chorý.

Budovu v nichž se hospoda nachází přestavěl, značně zvelebil a hospodu provozoval Chorého zeť František Komárek. Ve stejných šlépějích kráčel i jeho syn Artur Komárek starší. Jeho působení bylo ovšem přerušeno nástupem socialismu. 

V roce 1990 po změně politických poměrů provoz hospody znovu přešel do vlastnictví rodiny a tu převzal Artur Komárek mladší.
 

Do roku 2001 byla hospoda bez kuchyně. A v tomto roce byla zhotovená šamotová pec na pečení masa, jako jediná svého druhu v regionu. Interiér provozovny dotvářel místní rodák Stanislav Mika. Pečená vepřová kolena, krutí masa provoněná bukovým dřevem jsou vyhlášenou specialitou širokém okolí i v Polsku. 

V roce 2010 rodina založila rodinný minipivovar Rohan. Název piva je odvozen od názvu dané obce Rohov. Dokonce i v logu minipivovaru je použita část znaku obce Rohov a to věž šachové figury a beraními rohy. Ta z heraldického hlediska odráží skutečnost, že obec leží na rozhraní (v rohu) území, které uzavírá opavskou kotlinu směrem k rozlehlým rovinám Polska. Rohy pak symbolizují zemědělskou a živočišnou tradici tohoto místa.

Pivo se vaří tradičním způsobem, klasickou dvourmutovou technologií,  a to výhradně z českých a moravských surovin – moravský slad, žatecký chmel, pivovarské kvasnice a pramenitá voda z místních zdrojů.

Pivo se po jeho uvaření zchladí ve varně a přemísťuje do spilky. Tam v otevřených kvasných kádích probíhá po přidání pivovarských kvasnic jeho hlavní kvašení při teplotě cca 10°C. Tento proces trvá cca 10-14 dní a následně se stáčí do ležáckých tanků. V ležáckém sklepě pak pivo zraje po dobu min. 3 týdnů.

Pivo je čepováno ve výčepu přímo z ležáckých tanků a to bez pasterizace, filtrace či jiných úprav. Pivo tak obsahuje množství vitamínů řady „B“ a dalších zdraví prospěšných látek.